avocado met ei uit de oven

benodigdheden:

1 flinke avocado
2 eieren 

  1. Verarm de oven voor op 200 graden
  2. Snij de avocado langs de pit in twee helften
  3. Wip met het puntje van het mes de pit eruit
  4. Maak met een eetlepel het holletje van de pit wat groter
  5. Leg de avocadohelften op een bakplaat met bakpapier
  6. Tik een eitje open en giet het voorzichtig in het kuiltje (het loopt er een beetje uit, gewoon laten liggen)
  7. Plaats de bakplaat voorzichtig in de oven voor 15 minuten
  8. Serveer met wat vers gemalen peper en zout.

 


Quinoa salade met feta en granaatappel 

  • Quinoa - 400 gram (+ 600 ml water)
  • Rozijnen - 150 gram
  • Feta - 200 gram
  • Granaatappel - 1
  • Amandelen - 100 gram, ongezouten
  • Snoeptomaten - 15
  • Verse munt - 7 gram (ongeveer 3 takjes)
  • Verse koriander - 7 gram
  • Voor de dressing: - separator
  • Citroensap - van 1 citroen
  • Olijfolie - 4 eetlepels
  • Knoflook - 1 teen
  • Peper - 1 theelepel
  • Zout - snufje
  • Peterselie - 1 eetlepel (gedroogd)

 

  • Spoel de quinoa goed af (anders smaakt de quinoa bitter)
  • Leg de quinoa in een pan, voeg 600 ml water toe en breng aan de kook
  • Verzamel nu alle ingrediënten, snij de tomaatjes doormidden en de feta in blokjes
  • Zodra de quinoa kookt zet je het vuur iets lager en laat je het 10 minuten koken, af en toe roeren. Het water moet helemaal opgenomen zijn (geen deksel op de pan!)
  • Terwijl de quinoa zachtjes kookt kan je de granaatappel slachten
  • Snij de granaatappel doormidden, houd een helft met de pitjes naar beneden in een hoge schaal en sla met een pollepel op de schil
  • Herhaal met de andere helft en verwijder wat meegekomen schilletjes
  • Laat de quinoa even afkoelen zodra hij klaar is
  • Snij ondertussen de koriander en de munt fijn
  • Meng alle ingrediënten voor de dressing in een schaaltje en verdeel vervolgens gelijkmatig door de quinoa
  • Schep nu de rozijnen, amandelen, feta, granaatappelpitjes (met sap), tomaatjes, koriander en munt door de salade, maar houdt van alle ingrediënten een klein beetje apart
  • Dit leg je bovenop de salade voor een mooi resultaat
  • En nu aanvallen! Je kan de quinoa salade ook even bewaren in de koelkast als je nog iets anders bij de salade maakt

vegetarische maaltijd salade van groente

  • Courgette - 1
  • Aubergine - 1
  • Paprika - 3
  • Verse basilicum - 10 blaadjes
  • Feta - 50 gram
  • Olijfolie - 10 eetlepels
  • Peper - 1 theelepel
  • Knoflookpoeder - 1 theelepel
  • Uienpoeder - 1 theelepel
  • Zout - snufje
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Snij de paprika's in tweeën en verwijder de zaadlijsten en pitjes
  3. Leg de paprika's op een bakplaat met bakpapier en zet 20 minuten in de oven
  4. Snij ondertussen de aubergine en courgette in lange dunne plakken en leg in een schaal
  5. Voeg de olijfolie, peper, knoflookpoeder, uienpoeder en het zout toe aan de aubergine en courgette
  6. Zet een grillpan op hoog vuur en grill de courgette- en aubergineplakken totdat ze mooie donkerbruine streepjes hebben en zacht zijn. Stapel de plakken niet op elkaar in de pan, maar grill ze om de beurt.
  7. Leg de plakken na het grillen op een snijplank zodat ze even af kunnen koelen
  8. Als de paprika 20 minuten in de oven heeft gestaan zet je de grillstand van je oven aan en laat je ze nog 10 minuten in de oven liggen zodat de paprika's zwart kleuren
  9. Leg ondertussen de afgekoelde plakken courgette en aubergine terug in de schaal en zet de schaal in de koelkast
  10. Haal de paprika na 10 minuten uit de oven, het velletje moet goed zwart zijn
  11. Stop de paprika's in een bakje met deksel of een schaal die je afdekt met folie. Zet 10 minuten in de vriezer
  12. Snij nu de verse basilicum fijn
  13. Haal de paprika na de 10 minuten uit de vriezer en trek het zwarte velletje van de paprika's
  14. Scheur de paprika in stukken en voeg toe aan de courgette en aubergine
  15. Schep de basilicum er door en serveer met wat verkruimelde feta kaas
  16. Het lijkt nu weinig, maar het vult erg goed!

 


groene smoothies

  • Avocado - 2
  • Alfalfa - 40 gram
  • Banaan - 2
  • Amandelmelk - 400 ml
  1. Snij de avocado langs de pit in tweeën en lepel het vruchtvlees uit de schil, stop in de blender
  2. Voeg de bananen, de alfalfa en amandelmelk toe
  3. Blenden maar
  4. Over twee grote glazen verdelen en direct opdrinken

havermoutpap met appel en kaneel 

  • Havermout - 2 kopjes
  • Melk - 4 kopjes
  • Appel - 2
  • Rozijnen - 100 gram
  • Kaneel - 2 theelepels
  1. Meng de havermout en melk in een pan en zet op laag vuur
  2. Voeg de kaneel toe en blijf af en toe roeren
  3. Schil ondertussen de appels, snij in blokjes en voeg toe aan de havermout
  4. Voeg de rozijnen toe en blijf roeren totdat de havermout kookt
  5. Roer nog twee minuten terwijl de havermout pruttelt

maaltijd salade met groente en gegrilde kip

  • Kipfilet - 2
  • Rucola - 125 gram
  • Cherrytomaatjes - 200 gram
  • Gele paprika - 1
  • Rode paprika - 1
  • Alfalfa - 1 handje
  • Pijnboompitten - 2 eetlepels
  • Olijfolie - 8 eetlepels
  • Knoflookpoeder - 1 theelepel
  • Paprikapoeder - 1 theelepel
  • Zout - 1 theelepel
  • Peper - 1 theelepel
  1. Snijd de kipfilet in dunne plakken (geen reepjes)
  2. Leg ze in een kom en giet hier 6 eetlepels olijfolie bij
  3. Voeg vervolgens de paprikapoeder, knoflookpoeder, peper en zout toe en roer door elkaar
  4. Laat het even staan om de kip te marineren
  5. Stop de rucola in een schaal
  6. Snij de paprika's in dunne reepjes en leg op de rucola
  7. Snij de tomaatjes in tweeën en leg ook op de rucola
  8. Zet een grillpan (of gewone koekepan) op hoog vuur
  9. Bak de plakken kipfilet om en om totdat ze gaar zijn en een mooie kleur hebben
  10. Laat de plakken even afkoelen en snij ze vervolgens in repen
  11. Leg de repen kipfilet op de groente en leg hier een handje alfalfa bovenop
  12. Giet 2 eetlepels olijfolie over de salade en bestrooi met de pijnboompitjes

gevulde tomaten met broccolipuree 

  • Tomaat - 6 flinke tomaten
  • Broccoli - 1 grote broccoli
  • Groene pesto - 1 eetlepel
  • Geraspte jonge kaas - 50 gram
  • Peper - Naar smaak
  • Zout - evt naar smaak, maar wij vonden het niet nodig
  • Tomaat - 6 flinke tomaten
  • Broccoli - 1 grote broccoli
  • Groene pesto - 1 eetlepel
  • Geraspte jonge kaas - 50 gram
  • Peper - Naar smaak
  • Zout - evt naar smaak, maar wij vonden het niet nodig
  1. Zet een pan met water op het vuur, of op de kookplaat ;-)
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden
  3. Snij de hele broccoli, inclusief de stam, in grove stukken
  4. Blancheer de broccoli voor 3 minuten zodra het water kookt
  5. Giet de broccoli af en laat goed uitlekken
  6. Doe de broccoli in een grote schaal of kom, schep de pesto erdoor, voeg wat peper en zout toe en pureer de broccoli met een staafmixer. Het hoeft geen homogene massa te worden
  7. Schep de geraspte kaas erdoor
  8. Snij de bovenkantjes van de tomaat en lepel de tomaten leeg
  9. Vul de tomaten met het mengsel en plaats ze voor 20 minuten in de oven

chocolade haver koekjes

  • Pure chocolade - 1 tablet van 100 gram, 85% (Lindt)
  • Banaan - 3 stuks, niet te rijp
  • Havervlokken - 200 gram (geen havermout)
  • Roomboter - 20 gram
  • Bakpoeder - 1 theelepel
  • Speculaaskruiden - 1 eetlepel
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden
  2. Zet een grote mengkom klaar, prak hierin de bananen of mix ze glad met een keukenmachine / foodprocessor, staafmixer of blender
  3. Voeg hier de speculaaskruiden, het bakpoeder en de havervlokken aan toe en meng door elkaar
  4. Hak de pure chocolade fijn totdat de grootste stukjes niet groter zijn dan een halve centimeter
  5. Smelt de roomboter en meng dit samen met de chocolade door het beslag
  6. Leg een vel bakpapier op de bakplaat
  7. Vorm met twee lepels kleine bolletjes van het beslag (maak ze niet te netjes)
  8. Plaats in de oven voor 20 minuten
  9. Laat ze afkoelen op een rooster nadat ze uit de oven komen
 

 

 

zalm met gegrilde groenten

  • Bospeen - 6
  • Spruiten - 300 gram
  • Zalm - 2 moten á 150 gram per stuk
  • Peper en zout - naar smaak
  • Dille - 1 theelepel
  • Roomboter - 30 gram
  • Olijfolie - scheutje
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Snij het loof van de bospeen en was ze onder de kraan (niet schillen)
  3. Snij de kontjes van de spruitjes en verwijder het buitenste blad
  4. Doe de groente in een kleine ovenschaal
  5. Snij de boter in kleine klontjes en verdeel over de groente
  6. Bestrooi met peper en zout en plaats in de oven voor 40 minuten (halverwege even omscheppen)
  7. Laat de zalm op kamertemperatuur komen
  8. Begin met de zalm als de groenten nog 5 minuten in de oven moeten
  9. Verwarm een scheutje olijfolie in een koekepan
  10. Bak de zalm aan twee kanten aan en op de huid wat langer, ongeveer 4 minuten
  11. Schep de groente op een bord en plaats de zalm er op
  12. Bestrooi de zalm met peper zout en dille

gezonde chocolade mousse

  • Avocado - 1
  • Banaan - 1
  • Cacao - 25 gram
  1. Prak de banaan met een vork tot moes en schep in een pan
  2. Snij de avocado doormidden tot aan de pit, draai de helften van elkaar en wip de pit eruit
  3. Lepel het vruchtvlees uit de schil, snij in stukjes en leg in de pan
  4. Stop ook de cacao poeder in de pan en mix het met een staafmixer tot een gladde mousse
  5. Schep de mousse met een lepel op een bordje, of schep in een schaaltje (gebruik twee lepels en schep een bolletje chocolade mousse een paar keer over, dan krijg je mooie bolletjes)